SPIS BAJEK
1. O DACHU
2. O MIŁOŚCI WIAROŁOMNEJ
3. O PAPIEŻU
4. O POLSKIM KRÓLU
5. O WINIE Z FALERNO
6. BAJKI ANTYCZNE
7. O KLASZTORZE TELEMITÓW
8. O CIĄŻY
9. O TOWARZYSZU WIESŁAWIE
10. BAJKA Z MORAŁEM
11. O SERZE
12. O LADACZNICY
13. O PREHISTORII
14. O OBIADKU
15. O PERSKIM KRÓLU
16. O NADUŻYWANIU
17. O BOGACH
18. O BRACISZKACH ZAKONNYCH
19. O ROBAKU
20. O ŻYCIU KLASZTORNYM
21. O KOZIE
22. O ARMAGNAC'u
23. O BECZCE
24. O KIR
25. O KORKOCIĄGU, KTÓRY SAM NAPEŁNIA KIELISZKI
26. O KOBIECOŚCI
COVER PHOTO© by Jim Tanner
BAJKA BARDZO KULINARNA
Generał Charles de Gaulle nie był zwolennikiem wielkich bankietów, rautów czy też wystawnych przyjęć. Bardziej chyba niż w Pałacu Elizejskim wolał spędzać swoje wolne chwile u boku małżonki w ich skromnej posiadłości w Colombey-les-Deux-Eglises.
Nie można tego samego jednak powiedzieć, ani o jego poprzednikach, ani też o następcach.
Szczególnie zasłużonym na tym polu, okazał się być prezydent Emile Loubet, który w dniu 22/09/1900 wydał obiad dla ni mniej ni więcej jak 22 695 gości. Zaprosił on tego dnia wszystkich merów miast i miasteczek Francji do Ogrodów Tuileries (Jardins de Tuileries), z okazji tak świętowania pierwszej rocznicy pierwszej Republiki, jak i otwarcia w Paryżu Wystawy Światowej.
Do zorganizowania obiadu wynajęto firmę cateringową Potel&Chabot , która doskonale się sprawdziła przy organizacji rautów i bankietów z okazji wizyt w Paryżu cara Aleksandra III-go.
Dwa ogromne namioty, połączono prostopadłymi łącznikami, zapleczem kuchennym [11 kuchni], kredensem, namiotem administracyjnym żeby nie wspomnieć o „piwnicy” na wina.
Pod namiotami ustawiono 700 stołów o długości 10 m każdy [34-36 nakryć /stół]. Pomiędzy rzeczonymi stołami znalazło miejsce 100 stolików sommelierskich.
Obiad „pochłonął” 8 km obrusów, 8 km serwet, 25 000 serwetek, 125 000 porcelanowych talerzy, 30 000 talerzyków deserowych, 55 000 dużych, posrebrzanych widelców, 125 kieliszków różnej wielkości itp. Na dźwięk dzwonka elektrycznego 1 400 kelnerów (maîtres d'hotel) opuszczało kuchnie i w białych rękawiczkach podawali do stołu [1 maître d' na 16-18 gości] . To wszystko w asyście 700 maîtres d'hotel sommelier. Osobno należało zatrudnić 50 osób personelu piwnicznego (cavistes).
Ilość przewidzianego jedzenia [wszystko świeże] była równie imponująca: 400 łososi, 2 500 l majonezu, 6 000 funtów wołowiny, 3 500 tłustych pulard do pieczenia, 2 500 bażantów, 100 000 małych bułek i dodatkowo dla personelu 800 cztero funtowych chlebów.
Wina: 10 000 butelek Preignac, 8 000 Saint Julien, 9 000 wody mineralnej, 3 000 Haut Sauternes, 4 000 Margaux, 5 000 Champagne, i 3 000 wina dla personelu. Zwroty butelek wyniosły zaledwie 2 653 szt. Efektywny przepływ informacji, zapewniało 6-u rowerzystów, natomiast sam organizator posługiwał się małym 4CV De Dion.
Dzięki tak sprawnej organizacji, wszystkie dania zostały wydane w ciągu 1 godz 25 min !
MENU:
Hors d'œuvre
Darnes de saumon glacées parisienne Filet de bœuf Bellevue,
Pains de caneton de Rouen,
Poulardes de Bresse rôties,
Ballotines de faisan Saint-Hubert,
Salade Potel, Glaces Succés – Condé,
Deser
WINA:
Preignac w karafkach Saint Julien w karafkach
Haut Sauternes
Beaune, Margaux J.Calvet 1887
Champagne Montebello
Copyright © by Adam Stankiewicz, VINTRIPS , 2010